Nierówność.
XBELA.: Cześć. Mam problem z tym zadaniem

Rozwiąże nierówność.
a) log
3x * log
15 x < log
15 81
2 gru 19:00
sushi_gg6397228:
zamien na taka sama podstawe po lewej stronie
prawa oblicz ile to bedzie log1/3 81=...
2 gru 19:02
XBELA.: Czyli na podstawę 3 tak?
2 gru 19:05
Janek191:
log
13 x = − log
3 x
2 gru 19:07
XBELA.: Ale tak jest ułamek 15
2 gru 19:17
sushi_gg6397228:
daj jeszcze mniejsze liczby, to pójdziemy do wrózbity....
2 gru 19:22
XBELA.: Spoko spoko rozwiązałam. Dzięki
2 gru 19:25
XBELA.: Jest tu ktoś? Jednak źle mi wyszło tradycyjnie. Ma ktoś może czas pokazać mi jak należy to
zrobic!?
2 gru 21:27
sushi_gg6397228:
log
3 x = t
−t *t < −4
0 <t
2 −4
0< (t−2)(t+2) dla opornych Δ, t
1, t
2 i postac iloczynowa
t ∊ (−
∞ ; −2) ∪ (2;
∞)
czyli t > 2 V t < −2 wracasz do podstawienia
log
3 x > 2 V log
3 x < − 2 (2= 2*1 = 2* log
3 3 = log
3 9 −2= log
3 (1/9)
....
| | 1 | |
x > 9 V x < |
| + dziedzina x>0 |
| | 9 | |
odp x ∊ ....
2 gru 21:34