równanie wykładnicze
wanda:
Rozwiąż równanie
5x=2x+1
proszę o podpowiedź
5x=2x*2
i dalej ?
2 gru 19:00
sushi_gg6397228:
2 gru 19:04
wanda: ma być rozwiązanie algebraiczne, ale dziękuję za wykres
2 gru 19:07
sushi_gg6397228:
widzisz, że wynik jest beznadziejny, to jak chcesz to rozwiazać algebraicznie ?
2 gru 19:09
Janek191:
| | 5 | |
log2,5 ( |
| )x = log2,5 2 |
| | 2 | |
x = log
2,5 2
2 gru 19:10
sushi_gg6397228:
| | 5 | |
( |
| )x=2 | obkładany logarytmem o podstawie 5/2 |
| | 2 | |
x= log
5/2 2
2 gru 19:11
wanda: może trzeba dwustronnie logarytmować?
2 gru 19:12
Tadeusz:
| 5x | | 5 | |
| =2 ⇒ ( |
| )x=2 ⇒ x=log2,52 |
| 2x | | 2 | |
2 gru 19:13
wanda: dziękuję
2 gru 19:15