matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ktoś coś pomorze /. :( :(
OLAAA:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 120 stopni . Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka , wiedząc , że jego objętość jest równa 27 pi cm
3
:(
2 gru 18:47
dero2005:
πr
2
*h
= 27π
3
r
2
*h = 81
81
r
2
=
h
(2r)
2
= 2l
2
− 2l
2
cos120
o
4r
2
= 2l
2
(1−cos120
o
)
81
4
= 2l
2
(1+0,5)
h
324
= 3l
2
h
108
l
2
=
h
l
2
= h
2
+ r
2
108
81
= h
2
+
h
h
h
3
= 27 h = 3
81
r
2
=
= 27
3
r = 3
√
3
108
l
2
=
= 36
3
l = 6 P
c
= πr
2
+ πrl =
2 gru 19:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick