proszę o rozwiązanie d)
anna: Dana jest funkcja f(x) = x
3 + 4x
2 − 3x −12 gdzie x ∊ R
a)wyznacz miejsca zerowe funkcji f
b) wyznacz ekstrema lokalne funkcji f
c) napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie A w którym wykres funkcji f przecina
oś OY
d) Punkt B należy do wykresu funkcji f. Styczna do wykresu w tym punkcie jest równoległa
do stycznej w punkcie A. Wyznacz współrzędne punktu B oraz równanie stycznej
do wykresu funkcji f w tym punkcie
obliczyła punkt a) miejsca zerowe to −4 ,−
√3 ,
√3 .,b) f
max(−3) = 6 ,
,c ) y = −3x −12
ale mam problem z punktem d)
wyznaczyła l
B: y = − 3x + b i nie wiem jak dalej obliczyć
| | 2 | | 13 | | 14 | |
wynik to B = ( −2 |
| , 5 |
| ) a ta prosta to y = −3x −2 |
| |
| | 3 | | 27 | | 27 | |