granica funkcji
Sylwia: do sprawdzenia − policzyć granicę
1)
| | x | | 1 | |
lim x*e−x = |
| = |
| =0 |
| | ex | | ex | |
x→
∞
2)
| | sin7x | | cos7x*7 | | 7cos7x | | 7 | |
lim |
| = |
| = |
| = |
| |
| | sin4x | | cos4x*4 | | 4cos4x | | 4 | |
x→0
3) A jak policzyć granicę ciągu ?
n√3*2n+4n+5n
2 gru 18:12
Janek191:
2) Można policzyć bez Hospitala.
3) Tw. o trzech ciągach:
2 gru 18:14
Janek191:
bn = n√ 3*2n + 4n + 5n
an = n√5n =5 cn = n√ 3 *5n = n√3*5
2 gru 18:15
Sylwia: pierwszą i drugą liczyłąm przez Hospitala
2 gru 18:17
Janek191:
To widać

Raczej z Hospitala
2 gru 18:20
2 gru 18:20
Sylwia: a 2 bez Hospitala jak policzyć
2 gru 18:22
Janek191:
3) Cd.
an ≤ bn ≤ cn
oraz lim an = 5 i lim cn = 1*5 = 5
n→∞ n→∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 5
n→∞
2 gru 18:23
Janek191:
| | sin 7 x | | sin 7 x | | 4 x | | 7 | |
f(x) = |
| = |
| * |
| * |
| |
| | sin 4 x | | 7 x | | sin 4 x | | 4 | |
więc
| | 7 | | 7 | |
lim f(x) = 1*1* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
x→ 0
2 gru 18:25
Janek191:
| | n +1 | | n +1 | | | |
an = ( |
| )3 n + = ( |
| )1* [ |
| ]3 |
| | n − 2 | | n −2 | | | |
więc
| | e | |
lim an = 1* [ |
| ]3 = (e3)3 = e9 |
| | e−2 | |
n→
∞
2 gru 18:30
Sylwia: | | 7x | |
chyba razy |
| i x nam się skrócą |
| | 4x | |
Ale ok już wiem o co chodzi
A co z ciągami
2 gru 18:36
Sylwia: a
1 = a
| | n+1 | | n+1 | |
czyli ( |
| )1 = |
| |
| | n−2 | | n−2 | |
a skąd wzieło się tam 1 o godz 18:30
2 gru 19:03
Sylwia: a rozumiem skrót myśleniowy
ok
dzieki za info
2 gru 19:04
Janek191:
Tam był wykładnik 3 n + 1

oraz
a
m +n = a
m*a
n
2 gru 19:05
Sylwia: a pytanie
| | e | |
( |
| )3 skąd to się zwzieło e9 |
| | e−2 | |
2 gru 19:11
Janek191:
( e
3)
3 = e
9
n→
∞
n→
∞
2 gru 19:13
Sylwia: chodziło mi
o tą jedynkę

ale już wiem resztę rozumiem aż dochodzimy do e z potęgami
2 gru 19:15
Sylwia: a sposób liczenia
2 gru 19:16
Sylwia: w sumie na to samo wychodzi
bardzo dziękuję za wyjaśnienia bo z ciągami to musze jeszcze poćwiczyć

dzieki
2 gru 19:17
Janek191:
Wszystko jasne ?
2 gru 19:17
Janek191:
... = e 3 − (−6) = e9
2 gru 19:18