przestrzenie liniowe
madzik: Niech A= [a1, a2, a3]<R4 (jako podprzestrzeń R4) będzie przestrzenią liniową generowaną
przez wektory a1=(1,2,1,0), a2=(0,1,2,3), a3=(3,−1,2,5). Znaleźć jej bazę w wymiar.
2 gru 17:50
Przemysław: Jest generowane przez a1, a2, a3.
Sprawdź czy są one liniowo niezależne. Jeżeli tak to są bazą (bo generują i są lin. niezal a to
definicja).
Jeżeli nie to wybierz spośród nich takie, które są lin. niezal. (dwa a jak się nie uda, to
jeden).
Wymiar to liczba wektorów bazy.
2 gru 19:18