Granice pomocy :)
Ania: Granice, mozecie mnie naprowadzić jak rozwiązać te przyklady. Bede wdzięczna

w każdym przykładzie n−>
∞
| | 1+3+...+(2n−1) | |
a) lim |
| |
| | 2+4+...+2n | |
| | log2(n+1) | |
b) lim |
| |
| | log3(n2+2n+1) | |
| | (n2+1)n!+1 | |
c) lim |
| |
| | (2n+1)(n+1)! | |
2 gru 17:43
Eta:
a)
1+3+5+...+(2n−1) = n
2
2+4+6+...+2n =n(n+1)= n
2+n
b) log
3(n
2+2n+1)= log
3(n+1)
2 = 2log
3(n+1)
| | log2(n+1) | | 1 | |
n→∞ |
| = |
| log23 |
| | 2log3(n+1) | | 2 | |
2 gru 18:01
Janek191:
a) Oblicz sumę w liczniku − ciąg arytmetyczny : a1 = 1 r = 2 an = 2 n − 1
Oblicz sumę w mianowniku − ciąg arytmetyczny: b1 = 2 r = 2 an = 2 n
2 gru 18:01
Mila:
Podpowiedź:
a) "zwinąć " sumy
masz tam ciągi arytmetyczne.
b) mianownik:
log3((n+1)2=2log3(n+1), następnie zamień na log przy podstawie 2.
c) "rozpisz na dwa ułamki i (n+1)!=n!*(n+1)
2 gru 18:08
Eta:
2 gru 18:13
Ania: Dziękuję Wam bardzo i mam dwa pytania
| | 1 | |
1) czyli w drugim przykładzie |
| log 23  |
| | 2 | |
2) nie wiem jak ruszyć z tym przykładem c
2 gru 18:44
Ania: | | 1 | |
chodzi mi czy |
| log 23 to wynik  |
| | 2 | |
2 gru 18:46
Janek191:
Eta. zrobiła a) i b)
2 gru 18:46
Ania: widzę widzę, ale mowię o przykładzie c, z tą silnią. Nawet jak to rozpiszę to nie wiem jak
dalej
2 gru 18:47
Mila:
Tak, jak napisałam 18:08
| n2+1)*n!+1 | |
| = |
| (2n+1)*(n+1)! | |
| | (n2+1)*n! | | 1 | |
= |
| + |
| |
| | (2n+1)*n!*(n+1) | | (2n+1)*n!*(n+1) | |
| | n2+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| +limn→∞ |
| = |
| +0= |
| |
| | (2n+1)*(n+1) | | (2n+1)*n!*(n+1) | | 2 | | 2 | |
2 gru 18:50
Ania: dziękuję Ci, bardzo mi pomogłaś
2 gru 18:51
Janek191:
| | (n2 +1)*n ! + 1 | | | |
cn = |
| = |
| = |
| | (2 n + 1) n !*(n +1) | | (2 n + 1)*(n +1) | |
więc
n→
∞
2 gru 18:56