liczby zespolone
Marcin: argz
4=pi
| | π | |
czy to będzie miało jedno rozwiązanie = |
| czy 4 rozwiązania? |
| | 4 | |
2 gru 17:24
Marcin: Dobra, nie podzieliłem 2kπ przez 4 czyli beda 4 rozwiaznia
2 gru 17:25
PW: Czegoś nie rozumiesz. Tak obrazkowo pomyśl:
− Gdzie leżą liczby z4, skoro ich argument to π ?
2 gru 22:13
Marcin.: Na osi rzeczywistych
To jest część większego zadania:
| | √ 2+2i | |
Wiedząc, że elementy zbioru {z ∈ C: arg z4 = π √ 3Re z =| |
| |}są rozwiązaniami |
| | 1−i | |
równania:
z
6 − 2z
5 + (4 + 3i)z
4 + (−4 − 6i)z
3 + (4 + 12i)z
2 − 12iz + 12i = 0,
wyznaczyć pozostałe pierwiastki.
Przyznam, że mam więcej problemów z tym zadaniem, bo nie wiem czy drugi warunek mogę podnieść
do kwadratu jak jest wartość bezwzględna i czy trzeba rozpatrywać dwa przypadki, a jak sobie
poradzić z wielomianem 6 stopnia to też nie mam pomysłu

Co do pierwszego warunku, takie rozwiązanie jest złe?
arg z
4 = π
4argz+2kπ=π
2 gru 22:57