matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Pawełgalwi:
Rozwiąż równanie:
x
−x
3
− 12x
a) −
=
16
(x
2
− 4)
2
Doszedłem do postaci x(x
4
− 12x
2
− 32) = 0 i nie wiem co dalej. Odpowiedzi powinny wyjść: x = −2
√
2
⋁ x = 0 ⋁ x = 2
√
2
2 gru 17:18
Pawełgalwi:
Up
2 gru 17:51
Janek191:
x = 0 − jest pierwiastkiem równania Zakładam, że x ≠ 0
x
− x
3
−12 x
−
=
/ : ( − x )
16
x
4
− 8 x
2
+ 16
1
x
2
+ 12
=
16
x
4
− 8 x
2
+ 16
x
4
− 8 x
2
+ 16 = 16 x
2
+ 192 x
4
− 24 x
2
− 176 = 0 ================= t = x
2
> 0 t
2
− 24 t − 176 = 0
2 gru 17:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick