uklad rownan
serena: hej, na wstepie powiem ze matma mnie czasami przerasta. dlatego chcialabym prosic o pomoc w
rozwiazaniu ponizszego ukladu rownan
8x17x27−4z=0
7x18x26−2z=0
75−4x1−2x2=0
za każda rade bede wdzieczna
2 gru 17:14
serena: nikt nie pomoze:(
2 gru 17:24
2 gru 17:25
Mila:
Podpowiedź:
8x17*x27−4z=0 /:(−2)
7x18*x26−2z=0
75−4x1−2x2=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x17*x27+2z=0
7x18*x26−2z=0
75−4x1−2x2=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(1)+(2)
7x18*x26−4x17*x27=0
x17*x26*(7x1−4x2)=0⇔x17*x26=0 lub (7x1−4x2)=0
Próbuj dalej sama.
2 gru 17:37