Suma wyrazów ciagu o num. parzystych
Gaunt: W ciagu geometrycznym a
1=2 i a
2=−
√2.
Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach parzystych:
Liczę: 2r=−
√2
| | 63√2 | |
Wynik wychodzi mi niezgodny z odpowiedziami, czyli −63√2+126, a ma być − |
| |
| | 32 | |
2 gru 16:23
Gaunt: Pozostaje pytanie − robię tu błąd logiczny czy rachunkowy gdzieś w liczeniu sumy?
2 gru 16:24
Gaunt: *Przy przy sumie w liczniku ma być √212
2 gru 16:26
staram sie pomoc:
masz policzyc a2 + a4 + a6 + a8 + a10 + a12
2 gru 16:34
Eta:
| | √2 | | 1 | |
a2= −√2 q=(− |
| )2= |
| −−− dla wyrazów o numerach parzystych |
| | 2 | | 2 | |
teraz licz S
6
2 gru 16:41
Gaunt: Czyli moim pierwszym wyrazem jest a2=−√2, a ostatni a12. Liczę Sumę 6 wyrazów o 2r=−√2.
Co oznacza, że mój pierwszy zapis był dobry?
2 gru 16:42
Gaunt: Taki błąd.. dziękuję Eta! Pomyliłam 2r z arytmetycznym
2 gru 16:43
Eta:
| | 1−(1/2)6 | | −63√2 | |
S6= −√2* |
| = ........ = |
| |
| | 1−(1/2) | | 32 | |
2 gru 16:43
Eta:
2 gru 16:44
Mila:
a
n − c. g
a
1=2,
| | −√2 | | −2√2 | | −√2 | |
a4=2*( |
| )3=2* |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
Wyrazy ciągu a
n o parzystych numerach tworzą też c. geometryczny.
Obliczamy q
1 dla ciągu:
a
2,a
4,a
6,...
===============
2 gru 17:04
Eta:
Szkoda czasu na tak długie obliczenia
2 gru 17:07
2 gru 17:09