Jak wyliczyć wzór funkcji na tych przykładach?
dam: Napisz wzór funkcji: f(g(x)), f(f(x)), g(f(x)), g(g(x)), gdy:
a)f(x)=3x−2, g(x)=4−x
b)f(x)=2x+1 , g(x)=x2 −x+5
c)f(x)=1−x , g(x)=ex
d)f(x)=x2 , g(x)=2x
2 gru 13:34
J:
a) f(g(x)) = 3(4−x) − 2 = −3x + 10
b) próbuj sam/a
2 gru 13:36
dam: Dzięki
2 gru 13:37
Janek191:
d) f(x) = x2 g(x) = 2x
więc
f (g(x)) = f(2x) = (2x)2 = 4x
f( f(x)) = f( x2) = (x2)2 = x4
g(f(x)) = g(x2) = 2x2
g (g(x)) = g( 2x) = 22x
2 gru 13:40
kleofas: Kto umie przykład b i c ?
2 gru 14:10
J:
robi się identycznie jak przykład a)
2 gru 14:12
dam: e)f(x)=√x , g(x) =ex
f)f(x)=x2 , g(x)=sin x
2 gru 14:13
kleofas: A zrobisz mi przykład c proszę nie ogarniam tego
2 gru 14:14
Przemysław: To nie chodzi o to, żeby przepisać, tylko o to, żeby zacząć ogarniać
2 gru 14:28
kleofas: Ale żeby to ogarnąć to trzeba mieć zrobionych kilka przykładów i na podstawie nich można to
zrozumieć. Kto zrobi c?
2 gru 19:56
Janek191:
f(x) = 1 − x
g(x) = e
x
więc
f(g(x)) = f( e
x) = 1 − e
x
Dokończ
2 gru 20:03
kleofas: Dzięki Janek zrobiłem g(f(x))=g(1−x)=e−1−x
i f(f(x))=f(1−x)=x i g(g(x))=g(ex)=e−ex
Możesz rzucić okiem czy dobrzem zrobiłem?
Z góry dziękuje
3 gru 08:07
J:
| | e | |
żle ... g(f(x)) = e1−x = |
| |
| | ex | |
3 gru 09:09
dam: b)f(x)=2x+1 , g(x)=x2 −x+5
W tym przykładzie nie wychodzi mi g(f(x)) i g(g(x)).
Pomoże ktoś?
4 gru 08:20
J:
g(f(x)) = (2x+1)2 − (2x+1) + 5
g(g(x)) = (x2 − x + 5)2 − (x2 − x + 5) + 5
4 gru 08:32