dziedzina funkcji
zbych: Bardzo proszę o pomoc przy tych dwóch przykładach. Nie ogarniam tematu
Określ dziedzinę funkcji
a) √((x−3)(x2 )−4)
b)(〖4x〗3−〖3x〗5+3)/(2x(3x−1))
2 gru 11:34
Janek191:
a) f(x) = √(x −3)*( x2 − 4) ?
2 gru 11:43
zbych: no taki ma przykład
2 gru 11:47
J:
jaka musi być liczba pod pierwiastkiem ?
2 gru 11:54
zbych: pierwiatek obejmuje pierwszy nawias i część drugiego. No nie ogarniam
2 gru 11:55
J:
co to znaczy część drugiego ?
f(x) = √(x−3)*x2 − 4 ?
2 gru 11:58
zbych: kurcze a mógłbym wysłac to komuś na maila?
2 gru 12:02
J:
napisz słowami, co jest pod pierwiastkiem, a co poza nim
2 gru 12:04
zbych: pod pierwiastkiem jest (x−3)(x do kwadratu) z tym że ten x do kwadratu −4 jest w jednym
nawiasie
2 gru 12:06
J:
tak jak: 11:43 ?
czy: y = √(x−3)*((x2) − 4) ?
2 gru 12:11
zbych: nie wiem
2 gru 12:13
J:
to ja mam wiedzieć ?
2 gru 12:13
zbych: tak biednie to jest rozpisane na tej kartce
2 gru 12:15
zbych: f(x) = √(x −3)*( x2 − 4)
tak ma być
2 gru 12:19
J:
wybacz, ale nie jestem jasnowidzem
2 gru 12:30
zbych: nie no tak ma być jak napisałem powyżej
2 gru 12:31
J:
y = √(x−3)*(x2 −4) ... i co to jest: x2 ?
2 gru 12:32
zbych: x do kwadratu
2 gru 12:43
J:
Warunek: (x−3)(x2 −4) ≥ 0
2 gru 12:47