Wyznacz zbiór wartości i funkcje odwrotną
dzejkob: g(x)=π*log[25,5]+2*arccos(5x−1)
Zbiór wartośći:
0<arccos(5x−1)<π
0<2arccos(5x−1)<2π
12<
12π + 2arccos(5x−1)<2
12π
Czyli zbiór wartośći= (
12π,2
12π)
F odwrotna:
x=π*log[25,5]+2*arccos(5y−1)
x=
12π+2*arccos(5y−1)
x−
12π=2*arccos(5y−1)
12x−
14π=arccos(5y−1)
5y−1=cos(
12x−
14π)
Si?
2 gru 11:12
2 gru 11:29
dzejkob: log[25,5]=1/2
2 gru 11:37
J:
jak to policzyłeś ?
2 gru 11:54
dzejkob: No logarytm o podstawie 25 z 5 to chyba jest
12
2 gru 12:24
J:
wściekłeś się ... zapis jest taki: log255
twój zapis oznacza: log[25,5] = log25 ... chyba jest różnica ?
2 gru 12:29
dzejkob: Dobra będę precyzyjniejszy następnym razem. Skoro już doszliśmy skąd się wzieło 1/2 to może
ktoś pomoże
2 gru 12:40
J:
masz dobrze
2 gru 12:53
dzejkob: Petarda. Dzięki tajemniczy "J"
2 gru 12:54