wykaż
Izydor : Wykaż, że długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny tylko wtedy gdy
trójkąt ten jest podobny do 3, 4, 5.
Jak się do tego zabrać?
2 gru 10:18
zombi: Najmniejszy bok niech będzie p−r, drugi to p, a trzeci (przeciwprostokątna) p+r.
Tw. Pitagorasa i zobacz co ci wyjdzie.
2 gru 10:38
henrys: 1) Implikacja w prawo
Jeżeli długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny to trójkąt ten jest
podobny do trójkąta 3, 4, 5.
Zakładamy, ze długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.
Oznaczmy długości boków trójkąta: a,a+r,a+2r wtedy
a2+(a+r)2=(a+2r)2
a2+a2+2ar+r2=a2+4ar+4r2
a2−2ar−3r2=0
(a−r)2=4r2 ⇔a−r=2r⇔a=3r , stąd boki danego trójkąta mają długości: 3r,4r,5r ,a to jest Δ
podobny do Δ 3,4,5
2) implikacja w lewo
Jeżeli trójkąt prostokątny jest podobny do trójkąta 3,4,5, to długości boków tego trójkąta
prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny
to chyba zrobisz sam
2 gru 10:44
Izydor : Skąd się wzięło w 1) (a−r)2=4r2?
2 gru 11:37
Izydor : Dobra, już wiem.
2 gru 11:43