Rozwiąż algebraicznie podane układy równań,przedstaw ich interpretację geometryc
Karol:
1 gru 23:19
cos tam:
w czym problem ?
algebraicznie : metoda podstawiania lub przeciwnych wspolczynnikow
interpretacja geometryczna : wszedzie y = ... i masz f. liniowe
1 gru 23:35
Mariusz:
a)
x=1+2y
2(1+2y)+y=7
x=1+2y
2+5y=7
x=1+2y
5y=5
b)
3(1−2y)+6y=3
x=1−2y
0=0 (* y możesz wybrać dowolnie*)
x=1−2y
c)
2x−2y=6
x−y=2
2(2+y)−2y=6
x=2+y
4=6 (* układ równań sprzeczny*)
x=2+y
Jeśli chodzi o interpretację geometryczną to wyznacz sobie
po dwa punkty z każdego równania i poprowadź przez nie prostą
Jeśli proste przetną się w jednym punkcie masz układ oznaczony
Jeśli proste będą do siebie równoległe przy czym ich odległość
będzie równa zero masz układ nieoznaczony
Jeśli proste będą do siebie równoległe przy czym ich odległość
będzie różna od zera masz układ nieoznaczony
2 gru 00:15