Suma prosta jądra i obrazu odwzorowania
Przemysław: Proszę o sprawdzenie:
Sprawdzić, czy |R2=ker f (O) im f
f przeprowadza (x,y)∊|R2 w (3x−y,6x−2y)∊|R2
(O)− znak sumy prostej
ker f = {(x,y)∊|R2: 3x−y=0}
im f = {(3x−y, 6x−2y)∊|R2: (x,y)∊|R2}
dim(ker f)=1
dim(im f )=2
kerf∩imf = {0} dim(kerf∩imf )=0
bo: 3x=y i 2x=y
więc z twierdzenia:
dim(kerf+imf)=dim(kerf)+dim(imf)−dim(kerf∩imf)
dim(kerf+imf)=2+1−0=3
zaś dim(|R2)=2
wymiar się nie zgadza, więc nie może być równości, więc to o co było pytanie nie zachodzi.
Dobrze?
1 gru 23:03
Przemysław:
3 gru 19:03