matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenie
baśka:
Zapisz podane wyrażenie w najprostszej postaci: (x
3
−3x
2
+x−3)/(x−3) =
1 gru 22:16
pom:
x
3
−3x
2
+x−3
x
2
(x−3)+x−3
(x
2
+1)(x−3)
=
=
= x
2
+ 1
x−3
x−3
x−3
oczywiście założenie, że x≠3
1 gru 22:26