dziedzina funkcji
baśka: Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) 6x3 −3x2 +10x−5 =
b) x4− 64=
c) 25x2 – 20x +4 =
1 gru 21:58
Jack: a)
3x2(2x−1) + 5(2x−1) =
= (2x−1)(3x2+5)
1 gru 22:07
5-latek: CO ma do tego dziedzina ?
25x2−20x+4= (5x+2)2
b) = (x2)2−82 i teraz zastosuj wzor a2−b2=(a+b)(a−b)
a) 6x3−3x2+10x−5= 3x2(2x−1) +5(2x−1)= (3x2+5)(2x−1) teraz czy można to jeszcze bardziej
rozlozyc ?
1 gru 22:09
Jack: c) policz deltę ... ; o
1 gru 22:11
5-latek: do a) oczywiście ma być = (5x−2)2
1 gru 22:29
5-latek: do c)
Czas chyba
1 gru 22:31