matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
Wiki:
x
n
Określ przedział zbieżności szeregu: ∑
(n!)
2
Bardzo proszę o pomoc, inne zadania tego typu wiem jak rozwiązać, jednak tutaj komplikuje mi sprawę silnia podniesiona do kwadratu.
1 gru 21:31
zombi:
1
a
n
=
(n!)
2
Policz
1
r =
a
n+1
lim
a
n
1 gru 21:37
Wiki:
an+1
lim
= ((n+1)!)
2
/ n!
2
= (n+1)
2
* n!
2
/ n!
2
= n
2
+2n+1
an
więc r = 1/n
2
+2n+1 ?
1 gru 21:57
Wiki:
up proszę o pomoc w tym zadaniu raz jeszcze
1 gru 22:53