walec
Ola:

co jest żle ?Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz
przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość tego
walca (rozpatrz dwie możliwości).
tak zaczęłam zadanie i nie wychodzi:
przypadek 1.
a
2 + (aq)
2 = (aq
2)
2
a
2 + a
2 q
2 = a
2 q
4
1 + q
2 = q
4
q
4 − q
2 −1 = 0
q
2 = t
t
2 − t − 1 = 0
Δ=1+4 = 5
t
1 =
1−√52 < 0 srzeczność
t
2 =
1+√52
1 gru 20:39
andy: Arytmetycznego

!
2 gru 22:06
Jack: arytmetyczny powstaje poprzez dodanie roznicy "r"
2 gru 22:07
Tadeusz:
pomieszanie z poplątaniem
2 gru 22:08