Oblicz x
Daria : Liczby x−2,3x+1,5x+6 tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz x
1 gru 20:34
Metis: Powołaj się na sztandarową własność ciągu arytmetycznego.
1 gru 20:37
Daria : wychodzi mi x=1,5
1 gru 20:51
Metis: Pokaż jak liczysz.
1 gru 20:51
Eta:
Takie liczby nie tworzą ciągu arytmetycznego dla żadnego x∊R
1 gru 20:55
Daria : ze wzoru a2=a1+a3/2
3x+1=x−2+5x+6/2
3x+1=4x+4/2 /*2
(3x+1)*2= 4x+4
6x+1=4x+4
6x−4x=4−1
2x=3/:2
x=2/3
pomyliłam się z tym 1,5 patrzałam na inne zadania
1 gru 20:57
Daria : @eta
takie zadanie stworzył pan od matematyki
1 gru 20:58
Eta:
a,b, c −−− tworzą ciąg arytmetyczny to 2b=a+c
2(3x+1)=x−2+5x+6 ⇒ 6x+2= 6x+4 ⇒ 2=4 −−− sprzeczność
1 gru 21:00
Eta:
A kto "stworzył" Twojego Pana?
1 gru 21:01
Daria : hahah tego nie wiem
1 gru 21:04