geometria
Aga: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 8 i kącie ostrym a=60o. Wiedząc że
dłuższa przekątna graniastosłupa d=20, oblicz długość jego krótszej przekątnej, pole
powierzchni całkowitej i objętość.
1 gru 20:34
Aga:

Czy x powinnam obliczyć Pitagorasem?
x
2 + 10
2 = 8
2
x
2= 64−100
x
2= − 36
:l
1 gru 21:18
Eta:

Ten romb składa się z dwu trójkątów równobocznych o boku dł. a=8
P
p=P(ABCD)= 8*8*sin60
o= 32
√3
Z trójkąta prostokątnego ACE : H=
√122−f2= .....
V= P
p*H=....
P
C= 2P
p+ 4a*H=....
dokończ obliczenia
1 gru 21:37
sam: Graniastosłup czworokątny ma tylko 1 przekątną
1 gru 21:48
Eta:
@
sam
Czytanie ze zrozumieniem się kłania

w treści napisano : " dłuższa przekątna graniastosłupa ma długość 12"
zatem jest nią długość odcinka |EC|=12
1 gru 21:53
sam: No tak to jest dłuższa przekątna, ale w żadnej książce, nie jest napisane, że wysokość, czy
krawędź ściany bocznej jest również przekątną...
Zadanie jest rozwiązane dobrze, ale polecenie jest bez sensu sformułowane i nie każdy może
wiedzieć o co chodzi.
1 gru 22:02
Aga: długość odcinka |EC|=20
H= √ 202 − (8 √3)2 = √400−192 = √208
V= 32 √3 * √208
Pc= 64 √3 + 32 {208}
tak to ma wyglądać?
undefined
1 gru 22:49
Aga: Może ktoś sprawdzić?
1 gru 23:05
Eta:
No tak ,źle wpisałam |EC|=20 ( a nie 12
H= √208=√16*13= 4√13
V=....
PC=....
1 gru 23:11
Eta:
Jest ok

wpisz tylko zamiast
√208 = 4
√13
1 gru 23:13
Aga: dziękuję Ci bardzo
1 gru 23:19
Eta:
Na zdrowie ....
1 gru 23:51