matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Paulina:
Czy ktoś moze rozwiazac krok po kroku całke:
x
∫
dx
x
2
−4
Będe bardzo wdzieczna
1 gru 20:27
Przemysław:
x
2
−4=t 2xdx=dt xdx=dt/2
1
1
1
1
...=
∫
dt=
ln|t|+C=
ln|x
2
−4|+C
2
t
2
2
chyba jakoś tak
1 gru 20:29