Sprawdzenie
Basia: Czy ktoś może sprawdzić czy dobrze? (3x+12y)(3x−12y)=3x2−12y2=9x2−y
(5x−3y)(5x−3y)=5x2−3y2=25x2−9y2
(6x+y)2=6x2+2*6x*y+y2=36x2+12xy+y2
1 gru 20:22
Basia: Jeśli ktoś może to sprawdzić to bardzo proszę.
1 gru 20:33
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(3x+ |
| y)(3x− |
| y)= (3x)2−( |
| y)2= 9x2−( |
| )2y2= 9x2− |
| y2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
(5x−3y)(5x−3y)= (5x−3y)
2= licz
1 gru 21:16
Basia: (5x−3y)(5x−3y)=(5x−3y)2=5x2−2*5x*3y+3y2=25x2−30xy+9y2
Czy tak jest dobrze?
A czy trzeci przykład jest dobrze zrobiony?
Za pomoc bardzo dziękuję.
1 gru 21:44
5-latek: Wyniki dobre ale zapisy srodkowe złe
Ma być tak
(5x−3y)(5x−3y)= (5x−3y)2= (5x)2−2*5x*3y+(3y)2= 25x2−30xy+9y
masz (a−b)2= a2−2ab+b2
tutaj a= 5x i b=3y widzisz już ?
Tak samo drugi przykład
1 gru 21:53
Basia: Dzięki
1 gru 21:55
Basia: Proszę o sprawdzenie tych przykładów czy są dobrze zrobione.
(3x−2y)2=3x2−2*3x*2y+2y2=9x2−12xy+4y2
(5x+4y)2=5x2+2*5x*4y+4y2=5x2+40xy+16x2
(2x−7y)2=2x2−2*2x*7y+7y2=4x2−28xy+49y2
2 gru 07:19