największa/najmniejsza wartość funkcji
Metis: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji danej wzorem f(x) = |x2−8x+7| w przedziale
[0,5].
Jak obliczyć wartość najmniejszą?
f(x) = |x2−8x+7|
▯x2−8x+7, jeśli x∊(−∞, 1] U [7, +∞)
f(x)= ▯−x2+8x−7, jeśli x∊ (1,7)
Liczę f(0) ∧ f(5) oraz xw
f(0)=7
f(5)=8
xw=4
xw∊[0,5]
Stąd yw=9
Wartość największa ymax=9
Nie wiem co z wartością najmniejszą.
Z wykresu widać że f(1)=0 , ymin=0
1 gru 20:20
52: Hmmm... jeśli nie chcesz korzystać z wykresu
to wiesz że jeśli masz funkcje kwadratową i ma ona miejsca zerowe a potem nałożysz na nią
wartość bezwzględną to najmniejsza wartość takiej funkcji to 0
Zatem przyrównać f(x) do 0 i modlić się aby w zadanym przedziale wyszło rozwiązanie

Ale nie wiem czy to cię zadowoli
1 gru 20:44
Metis: No to jasne

Dzięki
52 Tylko jak to wszystko ładnie zapisać, by zapis był poprawny. Bo
w takim przypadku okazuje się, że liczenie f(0) i f(5) jest zbędne.
Może tego rodzaju funkcję badać z pomocą analizy matematycznej ?
1 gru 20:49
52: Kurcze, rozbijać na pochodne patrzeć przedziały, trochę z tym roboty by było...
Tak na prawdę to moim skromnym zdanie to wykres najlepiej wszystko oddaje
1 gru 20:51
Metis: Moim też

ale jednak wolę
piękny,
przejrzysty zapis algebraiczny .
Poczekam na wybitne jednostki.
Może
PW skusi się na
piękne rozwiązanie
1 gru 20:54
Godzio:
f(x) ≥ 0 więc najmniejsza wartość jest przyjmowana dla argumentu, dla którego f(x) = 0,
Sprawdzamy czy miejsca zerowe zawierają się w przedziale.
x
2 − 8x + 7 = (x − 7)(x − 1)
x = 1 ∊ [0,5]
Stąd 0 jest najmniejszą wartością. Policzmy największą:
f(4) = 9
f(0) = 7
f(5) = 8
Max: 9, Min: 9
1 gru 20:55
Godzio: Min: 0 oczywiście
1 gru 20:57
Metis: O, Dzięki Wielkie
Godzio
1 gru 20:59
Mila:

f(x) = |x
2−8x+7|
g(x)=x
2−8x+7
Δ=64−28=36
x
1=1 lub x
2=7
x
w=4, y
w=16−32+7=−9
|y
w|=9
szkicuję wykres f(x)
f(1)=0=f
min
f(4)=9=f
max
1 gru 22:04
Metis: Dziękuje
Milu
1 gru 22:09
Mila:
Gratuluję ładnego wyniku na próbnej, uzupełniaj braki, aby w maju było 100%.
Jak napisała Twoja klasa?
1 gru 22:13
Saizou : Można też skorzystać z twierdzenia Weierstrassa o osiąganiu kresów przez funkcję ciągła. W tym
przypadku mamy funkcje g=|f| jest ona ciągła i przyjmuje wartości nieujemne, zatem g min jest
w punktach gdzie g się zeruje a g max jest dla największej liczby z przedziału [0,5]
1 gru 22:21
Metis: Dziękuje serdecznie
Milu . Niestety ja jestem paradoksem, i nawet jeśli będę umiał dużo,
to zawsze gdzieś coś skopię, źle na mnie wpływa stres

Moja klasa napisała słabo, wyniki 30%, 40%, a nawet 3% i 6% . Ale, niektórzy poszli na
rozszerzenie "od tak", rozmyślają czy zdawać R z matematyki, mimo że wszyscy chodzimy do klasy
o nachyleniu matematycznym

Niestety wyniki mojej klasy zawsze są ponizej sredniej innych klas i całej szkoły.
Ostatnia klasa, ta "budżetowa"

Ja na początku zmieniłem klasę, w pierwotnej było 37 osób, straszny tłok. W miarę roku postępu
roku szkolnego żałowałem swojej decyzji.
1 gru 22:24
Mila:
Teraz sam musisz dużo pracować, na pewno będzie dobrze.
1 gru 22:45