matematykaszkolna.pl
największa/najmniejsza wartość funkcji Metis: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji danej wzorem f(x) = |x2−8x+7| w przedziale [0,5]. Jak obliczyć wartość najmniejszą? f(x) = |x2−8x+7| ▯x2−8x+7, jeśli x∊(−, 1] U [7, +) f(x)= ▯−x2+8x−7, jeśli x∊ (1,7) Liczę f(0) ∧ f(5) oraz xw f(0)=7 f(5)=8 xw=4 xw∊[0,5] Stąd yw=9 Wartość największa ymax=9 Nie wiem co z wartością najmniejszą. Z wykresu widać że f(1)=0 , ymin=0
1 gru 20:20
52: Hmmm... jeśli nie chcesz korzystać z wykresu to wiesz że jeśli masz funkcje kwadratową i ma ona miejsca zerowe a potem nałożysz na nią wartość bezwzględną to najmniejsza wartość takiej funkcji to 0 Zatem przyrównać f(x) do 0 i modlić się aby w zadanym przedziale wyszło rozwiązanie Ale nie wiem czy to cię zadowoli emotka
1 gru 20:44
Metis: No to jasne emotka Dzięki 52 Tylko jak to wszystko ładnie zapisać, by zapis był poprawny. Bo w takim przypadku okazuje się, że liczenie f(0) i f(5) jest zbędne. Może tego rodzaju funkcję badać z pomocą analizy matematycznej ?
1 gru 20:49
52: Kurcze, rozbijać na pochodne patrzeć przedziały, trochę z tym roboty by było... Tak na prawdę to moim skromnym zdanie to wykres najlepiej wszystko oddaje emotka
1 gru 20:51
Metis: Moim też ale jednak wolę piękny, przejrzysty zapis algebraiczny . Poczekam na wybitne jednostki. Może PW skusi się na piękne rozwiązanie emotka
1 gru 20:54
Godzio: f(x) ≥ 0 więc najmniejsza wartość jest przyjmowana dla argumentu, dla którego f(x) = 0, Sprawdzamy czy miejsca zerowe zawierają się w przedziale. x2 − 8x + 7 = (x − 7)(x − 1) x = 1 ∊ [0,5] Stąd 0 jest najmniejszą wartością. Policzmy największą:
 8 
p =

= 4 ∊ [0,5]
 2 
f(4) = 9 f(0) = 7 f(5) = 8 Max: 9, Min: 9
1 gru 20:55
Godzio: Min: 0 oczywiście
1 gru 20:57
Metis: O, Dzięki Wielkie Godzio
1 gru 20:59
Mila: rysunek f(x) = |x2−8x+7| g(x)=x2−8x+7 Δ=64−28=36 x1=1 lub x2=7 xw=4, yw=16−32+7=−9 |yw|=9 szkicuję wykres f(x) f(1)=0=fmin f(4)=9=fmax
1 gru 22:04
Metis: Dziękuje Milu emotka
1 gru 22:09
Mila: Gratuluję ładnego wyniku na próbnej, uzupełniaj braki, aby w maju było 100%. Jak napisała Twoja klasa?
1 gru 22:13
Saizou : Można też skorzystać z twierdzenia Weierstrassa o osiąganiu kresów przez funkcję ciągła. W tym przypadku mamy funkcje g=|f| jest ona ciągła i przyjmuje wartości nieujemne, zatem g min jest w punktach gdzie g się zeruje a g max jest dla największej liczby z przedziału [0,5]
1 gru 22:21
Metis: Dziękuje serdecznie Milu . Niestety ja jestem paradoksem, i nawet jeśli będę umiał dużo, to zawsze gdzieś coś skopię, źle na mnie wpływa stres emotka Moja klasa napisała słabo, wyniki 30%, 40%, a nawet 3% i 6% . Ale, niektórzy poszli na rozszerzenie "od tak", rozmyślają czy zdawać R z matematyki, mimo że wszyscy chodzimy do klasy o nachyleniu matematycznym emotka Niestety wyniki mojej klasy zawsze są ponizej sredniej innych klas i całej szkoły. Ostatnia klasa, ta "budżetowa" emotka Ja na początku zmieniłem klasę, w pierwotnej było 37 osób, straszny tłok. W miarę roku postępu roku szkolnego żałowałem swojej decyzji.
1 gru 22:24
Mila: Teraz sam musisz dużo pracować, na pewno będzie dobrze. emotka
1 gru 22:45