Liniowa niezależność funkcji.
xyz: Witam. Mam takie o to zadanie.
Sprawdź czy następujące funkcje są liniowe niezależne w przestrzeni F(R,R): f=Id, g(x)=sin(x),
h(x)=cos(x).
Zdaję sobię sprawę, że powinienem porównać w każdym z przypadku trzy funkcje, sprawdzić czy
każda z poszczególnych funkcji jest kombinacją liniową pozostałych dwóch, ale nie mam pojęcie
jakie funkcje mam wziąć do porównania. Dodatkowo nie rozumiem zapisu w tym zadaniu f:Id. Co to
oznacza?
1 gru 20:15
xyz: up
1 gru 20:23
xyz: up
1 gru 20:34