Oblicz
kar0lczi: Cos (−1230stopni)
1 gru 19:10
Janek191:
cos ( − 1230
o) = cos ( 3*360
o + 150
o) = cos 150
o = cos ( 90
o + 60
o) = − sin 60
o =
1 gru 19:16
Jack: cosinus jest funkcja okresowa − czyli powtarza sie co 2pi (360 stopni)
cos (−1230) = cos (−870) = cos (−510) = cos(−150)
Teraz wzory redukcyjne :
| | √3 | |
cos (−150) = cos 150 = cos (180 − 30) = cos 30 = |
| |
| | 2 | |
1 gru 19:16
Jack: aj, faktycznie, na minusie powinno byc
1 gru 19:17
Janek191:
?
1 gru 19:18
kar0lczi: Dzięki!
1 gru 19:18