matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Bogdan : Jezeli mam za zadanie obliczyc ile jest mozliwosci dodania x1 + x2 + x3 + x4 = 12 to robilem to jako kombinacje z powtorzeniami: dwumian newtona 4+12−1 po 12, czym wiec sa podzialy liczby na k dodatnich skladnikow naturalnych i symbok P(n,k) ? Kiedy stosuje sie co i czym sie roznia? Dziekuje za wyjasnienie
1 gru 18:53
Mila: Napisz dokładnie polecenie do zadania.
1 gru 19:07
Bogdan : Chyba sam znalazlem roznice miedzy podzialem liczby, a mozliwymi x−ksami rozwiazania. Przykladowo jezeli szukam rozwiazan rownnia: x1 + x2 + x3 + x4 = 12 to tutaj kolejnosc ma znaczenie i moze wystepowac 0 jako jeden z x. Wtedy bedzie to kombinacja z powtorzeniami (12+4−1) po 12. Jezeli interesuja nas wylacznie skladniki jakie mozna otrzymac, nie wliczajac zera to wtedy mam wzor P(12,4). Nie wiem czy jest jasne co mam na mysli, mam nadzieje, ze tak emotka
1 gru 19:50
Bogdan : Zadania konkretnego nie mam, po prostu mialem dwa rozne gdzie w jednym rozwiazaniem byla kombinacja z powtorzeniami, a w drugim wzor P(n,k), ale widze juz ze polecenie sugeruje o ktore rozwiazanie chodzi. Przykladowo jezeli chce znalezc mozliwe rozwiazania x1 + x2 = 4 to mam takie rozwiazania: 0 i 4 4 i 0 1 i 3 3 i 1 2 i 2 razem 5, czyli faktycznie ze wzoru na kombinacje z powtorzeniami. A jezeli intesuja mnie 2 niezerowe skladniki 4 to mam: 1 i 3 2 i 2 P(4,2) = 2, czyli sie zgadza
1 gru 19:53
Mila: 1) Ile rozwiązań ma równanie : x1+x2+x3+x4=12 w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
nawias
n+k−1
nawias
nawias
k−1
nawias

albo

nawias
n+k−1
nawias
nawias
n
nawias

n=12 k=4 Kombinacje z powtórzeniami . Układy różniące się kolejnością uznajemy za różne. 2) Ile rozwiązań ma równanie : x1+x2+x3+x4=12 w zbiorze liczb całkowitych dodatnich
nawias
n−1
nawias
nawias
k−1
nawias

Układy różniące się kolejnością uznajemy za różne. 3) Ile istnieje podziałów 12 elementów na 4 niepuste podzbiory: tu: ile istnieje podziałów liczby 12 na 4 dodatnie składniki (kolejność nie ma znaczenia) P(n,k) Nie wiem czy o to Ci chodziło.
1 gru 21:31
Bogdan : Tak, dziekuje bardzo emotka
1 gru 22:05