Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz pkt przegięcia funkcji
jaroxxx: f(x) = 2x3 − 3x2 − 12x + 5
Jeszcze raz poproszę o pomoc
1 gru 18:49
jaroxxx: Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz pkt przegięcia funkcji
1 gru 18:53
Janek191:

f(x) = 2 x
3 −3 x
2 −12 x + 5
f '(x) = 6 x
2 −6 x − 12 = 6*(x
2 − x − 2) = 6*( x + 1)*( x − 2) = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 2
f ''(x) = 12 x − 6 = 0 ⇔ x = 0,5 − punkt przegięcia
W ( −
∞ ; 0,5 ) funkcja f jest wklęsła
W ( 0,5 ; +
∞ ) funkcja f jest wypukła
1 gru 18:58
jaroxxx: w jakim celu liczysz miejsca zerowe pierwszej pochodnej ?
1 gru 19:16
Janek191:
To tak z rozpędu
1 gru 19:22
Jack: a żeby sobie ekstrema sprawdzić pewnie
1 gru 19:24
jaroxxx: aha spoko

dzięki
1 gru 19:28
Jack: Janku, powiedz mi , jak znam punkt przegięcia to skąd wiem od ktorego do ktorego jest wklesla
albo wypukla?
1 gru 19:28