Prosze :(
Ubela.: Ktoś coś?
(Log2x−3)log2x + 23(log2x+1) = 0
1 gru 18:42
J:
podstaw : log2x = t
1 gru 18:46
Ubela.: A jak z dziedzina i dziękuje
1 gru 19:00
J:
x > 0
1 gru 19:01
Janek191:
x> 0
1 gru 19:01
Ubela.: Nie chce mi wyjść
1 gru 19:09
Jack: no to patrz
1 gru 19:10
Jack: jak podstawisz, tak jak
J napisał że log
2x=t
no to masz
t
2 − 3t + 2/3t + 2/3 = 0 | * 3 (obustronnie razy trzy)
3t
2 − 7t + 2 = 0
1 gru 19:14
Janek191:
| | 2 | |
( t − 3)*t + |
| *(t + 1) = 0 |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
t2 − 3 t + |
| t + |
| = 0 / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
3 t
2 − 9 t + 2 t + 2 = 0
3 t
2 − 7 t + 2 = 0
Δ = 49 − 4*3*2 = 25
| | 7 − 5 | | 1 | | 7 + 5 | |
t = |
| = |
| lub t = |
| = 2 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
log2 x = |
| lub log2 x = 2 |
| | 3 | |
x = 2
13 lub x = 2
2 = 4
x =
3√2 lub x = 4
=========================
1 gru 19:14
Ubela.: Nie wzięła obustronnie razy 3 ale też powinno wyjść nie chcialo, o. Ale dziękuje chłopcy!
Widzę wam piwo!
1 gru 19:15
Ubela.: Wiszę ! *
1 gru 19:16
Jack: Powinno wyjść to samo, ale z ułamkami łatwiej popełnić błąd
1 gru 19:19