Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz pkt przegięcia funkcji
jaroxxx: f(x) = 4x3 − 2x2 + 3x − 1
1 gru 18:36
jaroxxx: wychodzi mi z drugiej pochodnej x = 1/6 a w odpowiedzi podane jest 6, nie wiem gdzie zrobiłem
błąd, chyba że błędna jest odpowiedź.
1 gru 18:42
Janek191:

f(x) = 4 x
3 − 2 x
2 + 3 x − 1
więc
f '(x) = 12 x
2 − 4 x + 3 > 0
bo
Δ = 16 − 4*12*3 < 0
| | 1 | |
f ''(x) = 24 x − 4 = 0 ⇔ x = |
| − punkt przegięcia |
| | 6 | |
| | 1 | |
W ( − ∞ ; |
| ) − f jest wklęsła ( bo f '' (x) < 0 ) |
| | 6 | |
| | 1 | |
W ( |
| ; +∞ ) − f jest wypukła ( bo f ''(x) > ) ) |
| | 6 | |
1 gru 18:43
jaroxxx: dzięki
1 gru 18:45