matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu i funkcji
Maciek:
Granica ciągu i funkcji Cześć mam do rozwiązanie cztery przykłady z tego działu. Są one na zdjęciu − pomoże ktoś?
http://s12.postimg.org/s87fkqaz1/IMG_20151130_195311.jpg
1 gru 18:07
Janek191:
10 x
lim
= +
∞
(x − 2)
2
x→2
x
3
x
lim
= lim
= +
∞
1 + x
2
1
+ 1
x
2
x→
∞
x→
∞
1 gru 18:21
Janek191:
x
2
+ 1 − x
2
1
f(x) =
√
x
2
+ 1
− x =
=
√
x
2
+ 1
+ x
√
x
2
+ 1
+ x
więc lim f(x) = 0 x→ +
∞
1 gru 18:24
Janek191:
lim (
√
x
2
+ 1
− x) = +
∞
+
∞
= +
∞
x→ −
∞
1 gru 18:26