Funkcja kwadratowa wyznacz wartości współczynników
Funkcja: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) =ax2+bx+c. Wartość największa funkcji jest równa 10.
Funkcja jest rosnąca jedynie w przedziale (−nieskończoność, 2> a do jej wykresu należy punkt
A=(4,−2). Wyznacz wartości współczynników a, b, c. Proszę o rozwiązanie.. Nie mam pojęcia jak
to zrobić..
1 gru 18:06
MaTT: narysuj sobie te funkcje zobaczysz że p=2 a q =10 wtedy podstawiasz pod wzór kanonicznej i masz
y=a (x−2)2+ 10 /// brakuje Ci a więc aby to policzyć wykorzystujesz podany punkt (4,−2) za x
podstawiasz −4 za y 2 ( bo dla argumentu 4 wartośc to −2) i masz
−2=a (4−2)2 + 10 // licz a
wyliczysz a to podstawiasz to wzoru kanonicznej z początku a poten zamieniasz na ogólną i masz
1 gru 18:33
Janek191:

f(x) = a x
2 + b x + c
q = 10
p = 2
A = ( 4; −2)
więc z postaci kanonicznej mamy
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x − 2)
2 + 10
oraz f(4) = − 2, więc
a*(4 − 2)
2 + 10 = − 2
4 a = − 12
a = − 3
zatem
f(x) = − 3*( x − 2)
2 + 10 = − 3*( x
2 − 4 x + 4) + 10) = − 3 x
2 + 12 x − 2
a = − 3 b = 12 c = − 2
===================
1 gru 18:35