Styczna
bedor: | | 2 − x | |
Do wykresu funkcji f(x) = |
| poprowadzono w punkcie A styczną, która jest |
| | x + 4 | |
prostopadła do prostej l: 6x − y + 4 = 0. Wyznacz współrzędne punktu A.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie tego zadania
1 gru 17:55
J:
| | 1 | |
f'(xo) = − |
| i oblicz xo |
| | 6 | |
1 gru 17:59
Frost: prosta l : y=6x+4
prosta k− styczna do wykresu funkcji f(x) i prostopadła do prostej l
k: yk=ax+b
z prostopadłości
a*6=−1
z stycznej
a=f'(x)
obliczasz f'(x) oraz a. Potem wyliczasz x. x jest współrzędną punktu A(x,f(x))
1 gru 18:02
Tadeusz:
1 gru 18:03
bedor: a jak te x
0 obliczyć?
1 gru 18:09
bedor: a jak te x
0 obliczyć?
1 gru 18:11
Tadeusz:
Twoja prosta ma współczynnik kierunkowy a=6 zatem proste prostopadłe do niej
mają współczynnik a
s=−1/6
| −6 | | 1 | |
| =− |
| ⇒ (x+4)2=36 x1=−10 x2=2 |
| (x+4)2 | | 6 | |
są to iksowe współrzędne punktu A
A
y wyliczysz, ze wzoru funkcji
....a potem już tylko równania stycznych
1 gru 19:01
bedor: Dziękuję bardzo
1 gru 20:02
bedor: Dziękuję bardzo
1 gru 20:05