dziedzina zbiór wykresy
dziedzina zbiór wykresy: ostatnio dużo dodaje na forum postów tego typu − masa przykładów w środku,
wróciłem na studia ale w głowie pustka, a najlepiej idzie u mnie zrozumieć na przykładach,
także proszę o pomoc i cierpliwość

Wystarczy patent a jakoś zaskoczy
(dziedzinę zrobię)
określić dziedzinę zbiór wartości narysować wykresy,
1) f(x) = e
3−x + 1
| | x | |
2) f(x) = −√x2 − |
| + 1 (dziedzinę zrobię) |
| | |x| | |
3) f(x) = |ctg(2x)|
4) f(x) = arctg (tg x)
poniżej dodatkowo zbadać ograniczoność funkcji (jak to się robi)
5) f(x) = e − e
x
6) f(x) = 3π + arcctg x (dziedzinę zrobię)(zw tez)
| | π | |
7) f(x) = |
| + 2arcsin(4x − 1) (dziedzinę zrobię)(zw tez) |
| | 2 | |
poniżej dodatkowo zbadać parzystość funkcji (jak)
| | cos x | |
8) f(x) = 3x + 3−x + |
| |
| | x2 + 9 | |
| | 2−x | |
9) f(x) = sin2(3x) + x ln |
| |
| | 2+x | |
10) f(x) = log
17(x +
√x2 + 1) (dziedzinę zrobię)
ustalić czy funkcje są różnowartościowe
13) f(x) =
√2 − x
14) f(x) =
√x − 1 +
√x
15) f(x) = x * arctg x
16) fx(x) = ln
2 x + ln x
1 gru 17:52
dziedzina zbiór wykresy: up
1 gru 19:07
dziedzina zbiór wykresy:
2 gru 10:10
J:
Co proponujesz w 1) ?
2 gru 10:12
J:
jak widzisz dziedzinę w 2) ?
2 gru 10:14
J:
| | cos(−x) | | cosx | |
8) f(−x) = 3−x + 3x + |
| = 3x + 3−x + |
| = f(x) |
| | (−x)2 + 9 | | x2 + 9 | |
zatem funkcja jest parzysta
2 gru 10:18
J:
| | 2+x | | 2−x | |
9) f(−x) = (sin(−3x))2 − xln |
| = sin2(3x) + xln |
| = f(x) ... parzysta |
| | 2−x | | 2+x | |
2 gru 10:21
dziedzina zbiór wykresy: 1) dziedzina to R
2) za wyjątkiem zera
a jak określać ZW?
2 gru 11:48
J:
rozpatrz dwa przypadki: x> 0 i x < 0
2 gru 11:53
dziedzina zbiór wykresy: mógłbyś pokazać na 1 i 2?
2 gru 11:56
dziedzina zbiór wykresy: 10) robię tak jak z przykładów wyżej
f(x) = log
17(x +
√x2 + 1)
f(−x) = log
17(−x +
√(−x)2 + 1) = log
17(−x +
√x2 + 1) co dalej
2 gru 12:02
J:
√x2 +1 − x = (√x2 + 1 + x)−1 ..
czyli .. = log17( ...... )−1 = − log17(.......) = − f(x) .. funkcja nieparzysta
2 gru 12:08
dziedzina zbiór wykresy: nie kapuje tego dlaczego cały cały nawias do −1 a nie tak jak wczesniej
2 gru 12:18
dziedzina zbiór wykresy: a już widzę trochę
2 gru 12:19
dziedzina zbiór wykresy: dobra to już rozumiem a jak zbadać ograniczoność funkcji ?
2 gru 12:31
J:
ustalasz zbiór wartości ... jeśli jest ograniczony, to funkcja jest też ograniczona
2 gru 12:55
dziedzina zbiór wykresy: mam właśnie problem z ustalenie zbioru nie kapuje jak to robić w poszczególnych przykładach
2 gru 12:56
J:
y = −ex + e
wiesz jak wygląda wykres: y = ex ?
2 gru 13:00
dziedzina zbiór wykresy: tak wiem
2 gru 13:07
J:
teraz: y = − ex ?
2 gru 13:08
dziedzina zbiór wykresy: z odbiciem
2 gru 13:13
J:
czy jest ograniczona od góry ?
2 gru 13:14
dziedzina zbiór wykresy: dąży do osi ox ale jej nie przekracza
2 gru 13:15
J:
czyli jest ograniczona od góry przez asymptotę: y = 0
teraz y = −ex + e ? ...jak powstaje jej wykres ?
2 gru 13:17
dziedzina zbiór wykresy: i tutaj pojawia się problem bo nie potrafię ogarnąć tych wykresów ...
pojedyncze tak ale jak się kilka łączy to już nic nie wiem
2 gru 13:19
J:
y = f(x) + a ... oznacza, że wykres f(x) zostaje przesunięty o wektor v = [0,a]
czyli jak przesuniemy wykres: y = e−x ?
2 gru 13:21
dziedzina zbiór wykresy: do góry o e
z tym że jak to e określić w przesunięciu?
2 gru 13:23
J:
spokojnie ... przesuwamy wykres e−x do góry o wartość : e ..
o ile przesunie się jego asymptota pozioma ?
2 gru 13:25
dziedzina zbiór wykresy: o wartość e czyli coś koło 2,7... ?
2 gru 13:26
J:
nie obchodzi nas wartość e .... asymptota była: y = 0 , to teraz ma równanie ?
2 gru 13:27
dziedzina zbiór wykresy: nie wiem y = e ?
2 gru 13:29
J:
dokładnie tak ...czyli funkcja jest ograniczona od góry przez y = e
jej zbiór wartości; ZWf : (−∞,e)
swoją drogą piszesz ,że poradziłeś sobie z: 6) i 7) ... przecież w tym przykładzie sposób
jest identyczny jak w tamtych
2 gru 13:33
dziedzina zbiór wykresy: 
6) 7) robię na zasadzie założeń wynikających z funkcji np w 7) daje
| | π | | π | |
− |
| ≤ arcsin(4x − 1) ≤ |
| i dążę do wersji początkowej |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 13:37
J:
| | π | |
czyli w końcowej fazie przesuwasz ograniczenia o wektor v = [0, |
| ], a więc analogicznie |
| | 2 | |
jak w tym przykładzie
2 gru 13:39
dziedzina zbiór wykresy: a ten przykład z e lub inne żeby wyliczyć zw da się jakoś zapisać jak ja wyżej w tym 7) ?
2 gru 13:41
J:
na siłe można: − ∞ < e−x < 0
− ∞ + e < e−x + e < e ⇔ − ∞ < e−x + e < e
2 gru 13:47
dziedzina zbiór wykresy: no to takie przykłady łapie

a jak patrzeć na zw w 2) i dalej ?
2 gru 13:52
J:
patrz: 11:53
2 gru 13:55
dziedzina zbiór wykresy: 1) zw to (−∞, 1) ?
2 gru 13:59
dziedzina zbiór wykresy: a widzę i nie zrozumiałem wtedy tego

poprosiłem o przykład

np na 2)
chodzi o zapis
2 gru 14:00
2 gru 15:12
J:
dobrze
2 gru 15:16
dziedzina zbiór wykresy: minus wyciągnięty przed wszystko i znaki się pozmieniały ...
jak z tą zw w 2)
2 gru 15:45