matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
bgfhgfhfg:
oblicz granice
1
2
3
n−1
1+2+3+...(n−1)
a
n
=
+
+
+...+
=
n
n
n
n
n
(1+(n−1))*n
2
i teraz korzystam ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
n
1 gru 17:23
bgfhgfhfg:
bump
1 gru 18:30
Janek191:
(n −1)*n
Suma w liczniku jest równa:
= 0,5*(n −1)*n
2
1 gru 18:52