matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie stycznej do wykresu
szalikowa :
proszę o rozwiązanie równanie stycznej do wykresu:
√
2
x
+1
w punkcie (3, f(3)
1 gru 16:13
Frost:
y−f(x
0
)=f'(x
0
)(x−x
0
) x
0
=3 f(x)=
√
2
x
+1
f(3)=
√
2
3
+1
=3
1
f'(x)=2
x
*ln2*
2
√
2
x
+1
ln2
f'(x)=
√
2
x
+1
ln2
f'(3)=
3
ln2
y−3=
(x−3)
3
ln2
y=
*x−ln2+3
3
1 gru 16:25