Pochodna
dipsi: Zakładając, że funkcje f i g mają pochodne właściwe na pewnym przedziale, obliczyć pochodne
funkcji:
Proszę o wskazówki bo liczyłam zawsze f(x) a nie cos innego w nawiasie. Proszę o pomoc
1 gru 15:39
Janek191:
| | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | | | |
y ' = 1*f( |
| ) + x* f '( |
| )* |
| = f( |
| ) − |
| |
| | x | | x | | x2 | | x | | x | |
1 gru 15:48
Janek191:
a)
Wzór na pochodną iloczynu funkcji. Druga funkcja jest złożona.
b)
Wzór na pochodną ilorazu funkcji. Pierwsza jest złożona.
1 gru 15:50
dipsi: A dlaczego w a) przy x jest + skoro we wzorze jest −?
1 gru 15:55
1 gru 15:56
Janek191:
( g *h ) ' = g ' *h + g* h'
1 gru 15:58
1 gru 15:58
dipsi: Dobra jest dobrze dzieki
1 gru 15:59