Równanie
Krzysiek: Rozwiąż równanie w dodatnich liczbach rzeczywistych x:
√x+1 + √x+8 + √x+17 + √x+28 = 18
1 gru 15:07
PW: Łatwo zgadnąć: że aby x+28 było kwadratem liczby naturalnej, to musi być x = 8 (bierzemy
najmniejszą możliwą liczbę x, nie zastanawiając się, czy istnieją inne):
8+28 = 36, √36 = 6.
Sprawdzamy:
√8+1 + √8+8 = √8+17 = √8+28 = √9 + √16 = √25 + √36 = 3 + 4 + 5 + 6 = 18.
Jest oczywiste, że gdy weźmiemy większą (mniejszą) x niż 8, to suma będzie większa (mniejsza)
niż 18, a więc jest to jedyne rozwiązanie.
1 gru 15:16
PW: Korekta: w sprawdzeniu dwa pierwsze i czwarty znaki równości zastąpić plusami (niestety "+" i
"=" są na jednym klawiszu, a ja trochę, a może już bardzo, słabo widzę)
1 gru 15:30