pochodna
abcd: Proszę o sprawdzenie. Oblicz pochodną
f(x)= e
√2x−x2
wyszło mi że to będzie dobrze?
| | e√2x−x2 *(2−2x) | |
f'(x)= |
| |
| | √2x−x2 | |
1 gru 13:06
J:
brakuje 2 w mianowniku
1 gru 13:08
abcd: faktycznie

dzięki a tak to dobrze?
1 gru 13:17
J:
można z nawiasu wyłaczyć 2 i skrócić z mianownikiem
1 gru 13:18
abcd: wiem wiem widzę to bardziej chodziło mi czy o sprawdzenie czy dobrze zrozumiałam metodę tego
1 gru 13:36
abcd: a jak rozw.zadanie typu
Sformułować twierdzenie Bolzano i uzasadnić, że równanie 2x+x=5 ma jedno rozwiązanie
1 gru 13:39
J:
f(x) = 2x + x − 5
f(0) = − 4
f(2) = 1
funkcja f(x) jest ciagła
zgodnie z twierdzeniem ,jeśli: f(0) < y < f(2) ,
to w przedziale (0,2) istnieje f(x) = y = 0
1 gru 13:57
J:
źle dobrane punkty ... weź: f(1) = − 2 oraz f(2) = 1
1 gru 14:00
abcd: a że ma mieć tylko jedno to trzeba zaznaczyć że jest to funkcja ciągle rosnąca dobrze myśle ?
1 gru 14:10
J:
tak .. a to łatwo wykazać
1 gru 14:15
abcd: dziękuję
1 gru 14:24