liczby zepsolone
justyna: Rozwiązać układ równań dla x,y ∊ ℂ
(1+i)x−iy=3+i
(2+i)x+(2−i)y=2i
1 gru 10:55
5-latek: Ja bym to zrobil metoda wyznacznikowa
W=|1+i −i|
| 2+i 2−i|
Potem policz Wx i Wy
1 gru 11:08
justyna: a inna metodą niz wyznacznikową?
1 gru 11:30
Janek191:
(1 + i) x = 3 + i + i y / : ( 1 + i)
| | 3 + ( 1 +y) i | | ( 3 + ( 1 + y) i)*(1 − i) | |
x = |
| = |
| |
| | 1 + i | | ( 1 + i)*( 1 − i) | |
| | 3 + ( 1 + y )i − 3 i + 1 + y | |
x = |
| = 2 +0,5 y − ( 1 −0,5 y) i |
| | 2 | |
Wstaw za x do II równania.
1 gru 11:39