Zbadaj czy istnieje granica f w pkt. x->0 , jeśli:
Arczix: Zbadaj czy istnieje granica f w pkt. x−>0 , jeśli:
| | |x|3−5x2 | |
f(x)= |
| , x0 =0 |
| | |x|2 | |
Jeśli granica istnieje, wyznacz ją.
Jak się robi takie zadanka? Chciałbym uporządkować sobie informacje na temat granic, co robić
| | 0 | |
gdy moduł, gdy pierwiastek itp. gdy po podstawieniu wychodzi [ |
| ] = ... |
| | 0 | |
Trochę czytałem w internecie ale te tłumaczenia są zawiłe trochę, nie mogę znaleźć porządnego i
nie wiem już sam. Może ktoś mi prostymi słowami wytłumaczyć trochę, co gdy to i tamto? Chodzi
o granice.