zaadanie
zadanie: Jak w łatwy sposób zapisać równanie prostej :
l : {x+y−z=0
{y+z+1=0
Jest to postać krawędziowa z tego co widzę . Czy da się jakoś szybciej niż klasyczną metodą z
wektorami?
1 gru 02:01
Pawel: Mozesz znalezc 2 przykladowe roziwazania
np. dla x = 0, y − z = 0 i y + z =−1, A=(0,−1/2, −1/2)
dla x = 1 y+z = −1 i y−z= −1, B = (1,−1,0)
wektor AB = [1, −1/2, 1/2], punkt B=(1,−1,0), wiec prosta l:(x,y,z) = (t−1, −t/2+1, t/2) , t∊R
1 gru 02:17
zadanie: Tak

to jest ta klasyczna metoda, dzięki i tak za pomoc
1 gru 02:20
Pawel: Niee, klasyczna metoda. Wyglda tak:
v
1 = [1,1,−1]
v
2 = [0,1,1]
to sa wektory normalne plaszczyzn z ukladu
v = v
1 x v
2 = [2,−1,1], a to wektor kierunkowy prostej
Potrzbujesz jeszcze punkt
1 gru 02:37
zespolone: A prosta y=2z+1
z=2x
Jaj to przezstawic w postaci parametrycznej
1 gru 11:48
zespolone: Pomoze ktos?
1 gru 11:55
zespolone: Obie sa w ukladzie rownan
1 gru 12:05
J:
y − 2z − 1 = 0
z − 2x = 0
niech: z = t
y − 2t − 1 = 0 ⇔ y = 1 + 2t
z = t
postać parametryczna:
y = 1 + 2t
z = t
1 gru 12:29
J:
..pomyłka;
postać parametryczna:
y = 1 + 2t
z = t
lub:
x = t
y = 1 + 4t
z = 2t
1 gru 12:34
J:
w zadaniu pierwszym też najłatwiej napisać to równanie w postaci parametrycznej
1 gru 12:49
Mila:
L: x+y−z=0
y+z+1=0
Przyjmuję :
z=t
x+y=t
y=−1−t
−−−−−−−−−
x+(−1−t)=t
−−−−−−−−−−−−−−
L:
x=1+2t
y=−1−t
z=t
==========
1 gru 17:32