Zbadaj zbieżność ciągu
Patryk: Zbadaj zbieżność ciągu:
| | (−1)n | | (2n+1)! | |
an = |
| * |
| = |
| | n | | (2n)! | |
Doszedłem jedynie do czegoś takiego:
| | (−1)n | | (2n)! * (2n+1) | | (2n + 1)(−1)n | |
= |
| * |
| = |
| * |
| | n | | (2n)! | | n | |
Tutaj nie wiem co dalej.
Mam pytanie, czy można z (−1)
n zrobić coś takiego:
| | 2 | |
(−1)n = (1 − |
| ) n = (e −2) n = e −2n  |
| | 1 | |
1 gru 00:09
Pawel: Nie, nie mozna.
Ciag (an) nie jest zbiezny, bo (2n +1)/n > 1, a dwa kolejny wyrazy roznia sie znakiem.
1 gru 02:21