Algebra
Przemysław: Sprawdzić, że jeśli U i V są podprzestrzeniami przestrzeni wektorowej to U∪V jest
podprzestrzenią wtedy i tylko wtedy gdy U⊂V lub V⊂U.
Jedno wynikanie wydaje się oczywiste:
zakładamy, b.s.o. U⊂V, wtedy U∪V=V a z założenia V jest podprzestrzenią.
Teraz z tym drugim się męczę jakoś nie wprost, ale nie wchodzi:
HIpoteza: nieprawda, że (U⊂V lub V⊂U)
Wtedy istnieją takie:
a∊U, a nie należy do V, a∊U∪V
b∊V, b nie należy do U, b∊U∪V
a,b≠0
no i plan jest taki, żeby pokazać, że a+b nie należy do U∪V wbrew założeniu, że U∪V jest
podprzestrzenią− sprzeczność.
Ale jak to zrobić?
30 lis 23:32
Przemysław: .
1 gru 00:06
Przemysław: Rozwiązanie:
a+b∊U∪V
czyli należy do U lub do V
jeżeli do U, to wtedy musi być (z tego, że U − podprzestrzeń)
(a+b)−a=b∊U sprzecznie z tym, co wynika z hipotezy
jeżeli do V, to wtedy musi być (z tego, że V − podprzestrzeń)
(a+b)−b=a∊V sprzecznie z tym, co wynika z hipotezy
1 gru 01:05
b.: No widzisz, poradziłeś sobie sam
1 gru 16:23
Przemysław: Nie bardzo

na innym forum mi pomogli
1 gru 16:58