matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak do tego dojść?
Jac:
1
cos(arctg2)=
√
5
30 lis 23:26
Mila:
cos(arctg(2))=?
π
π
arctg(2)=α ,α∊(−
,
)⇔
2
2
tg(arctg(2))=tg(α)⇔
sinα
2=tgα⇔
=2⇔
cosα
sinα=2 cosα, z jedynki tryg. (2cosα)
2
+cos
2
α=1 5cos
2
α=1
1
cos
2
α=
5
1
π
π
cosα=
, cosα>0 dla α∊(−
,
)
√
5
2
2
================================
1 gru 00:06