wartosc bezwgledna
pola: ||x−1|−1|=||x−2|−2|
prosze o pomoc
30 lis 23:22
===:
czyli:
|x−1|−1=|x−2|−2 lub |x−1|−1=−|x−2|+2
|x−1|−|x−2|=−1 |x−1|+|x−2|=3
itd
1 gru 00:08
PW: Mamy do czynienia z równością postaci
|a| = |b|,
która oznacza, że
a = b lub a = − b
(liczby maja te same wartości bezwzględne, gdy są równe lub przeciwne).
|x −1| − 1 = |x − 2| − 2 lub |x −1| − 1 = − (|x − 2| − 2)
|x −1| + 1 = |x − 2| lub |x −1| = − |x − 2| + 3
Każdą z tych równań trzeba rozpatrywać osobno na przedziałach:
a) (−∞, 1)
b) <1, 2)
c) <2, ∞)
− trudne to nie jest, ale o tej porze już prawie nie widzę, spróbuj sama.
1 gru 00:15
Aga1.:

Metoda graficzna
y=|IIx−1I−1I niebieski i y= IIx−2I−2I czerwony
część wspólna wykresów
odp.
x∊(−
∞,1>U{3}
1 gru 18:56