dziedzina studia
dziedzina: siemka,
nic nie ogarniam potrzebuje sposobów jak cos robić, niby studia ale poziom średniej....
| | arcctg x | |
2) f(x) = |
| |
| | 1 − arctg2x | |
3) f(x) = arcsin (3
x)
3) f(x) =
√1 − |3x − 1||x + 1| − ln(6 − 3x)
| | π | | x | |
4) f(x) = ln( |
| − arccos |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
| | x2 − 3x + 2 | |
5) f(x) = arcsin |
| |
| | x2 + 3x + 2 | |
6) f(x) = log(2x +
√4x − x2 − 6)
7) f(x) =
√1 − log8(x2 − 7x)
8) f(x) = ln(|1 − log
2(x)| + |log
2(x) − 2| − 3)
wszystkie chcialbym aby ktoś porpowiedział jak robić, ja sam zrobię ale tylko założenia
i jak działać z nimi,
/
proszę o pomoc
30 lis 23:06
30 lis 23:09
dziedzina: | | 3 | |
w sensie zapis −1 ≤ |
| ≤ 1 to wynika z arccos i jak dalej ruszyć tą nierówność tego |
| | ln x | |
nie wiem
30 lis 23:12
dziedzina: coś ktoś jakieś podpowiedzi, na jutro
1 gru 00:25
J:
do 1) .. jeszcze: lnx ≠ 0
1 gru 08:03
Aga1.: lnx≠0⇔x≠1
| 3 | | 3 | |
| ≥−1/*(lnx)2 i |
| ≤1 |
| lnx | | lnx | |
1 gru 08:51
dziedzina: mam mnożyć przez kwadrat?
1 gru 14:43
J:
| 3 | | 3 | | 3 − lnx | |
| <1 ⇔ |
| − 1 < 0 ⇔ |
| < 0 ⇔ (3 − lnx)*lnx < 0 |
| lnx | | lnx | | lnx | |
1 gru 14:45
J:
oczywiście nierówności słabe
1 gru 14:47
dziedzina: aa kapuje, tak to trzeba zrobić

dzięki

a następne podpowiesz ?
1 gru 14:53
J:
2) arctg2x ≠ 1
1 gru 14:56
J:
3) −1 ≤ 3x ≤ 1
1 gru 14:57
J:
4)
| | x | | π | |
−1 ≤ |
| ≤ 1 i |
| − arccos(x/2) > 0 |
| | 2 | | 3 | |
1 gru 14:59
J:
5) −1 ≤ U ≤ 1
6) nawias > 0
7) nawias > 0 i liczba pod pierwiastkiem ≥ 0
8) spróbuj sam/a
1 gru 15:03
dziedzina: 2) wyszło
w 3) nie jestem pewny tutaj
−1 ≤ 3
x
−3
0 ≤ 3
x
1 gru 15:03
J:
3) x ∊ (−∞,0]
1 gru 15:11
dziedzina: i jak podejść do tego 4) z tym arccos?
1 gru 15:11
J:
prosto ... arccos(x/2) < π/3 i funkcja arccosx jest funkcją malejącą
1 gru 15:16
dziedzina: czyli x/2 > 1/2 ?
1 gru 15:31
J:
tak
1 gru 15:34
dziedzina: zrobię i wszystkie i jak coś będę pytać

dziękuje za pomoc i cierpliwość
1 gru 15:34
dziedzina: 5) z tym się męcze i nie wiem czy jest dobrze
robie na dwa razy
10 U ≤ 1
z czego mam 3 miejsca zerowe −2, −1, 0 i przedział taki = x ∊ <−2, −1> ∪ ≤0, +∞>
(−2 i −1 wykluczam z mianownika)
20 U ≥ −1
z czego mam 2 miejsca zerowe −2, −1 i przedział taki <−∞, −2> ∪ <−1, +∞>
jaka jest część wspólna tego <0, +∞) ?
1 gru 15:52
dziedzina: 6)
przerzucam na drugą stronę
√4x−x2 > 6 −2x
jak z potęgowaniem tego ? jakieś dodatkowe założenia wgl? można
1 gru 15:55
J:
5) rozłóż licznik i mianownik na czynniki, potem skróć
1 gru 15:57
J:
6) przed potęgowaniem założenie: 6 − 2x ≥ 0
1 gru 15:58
dziedzina: z tym 6) mam problem ...
z pierwiastka mam przedział <0, 4>
z założenia do potęgowania (−∞, 3>
z całego wyrażenia po potęgowaniu (2, 3,6)
moja odpowiedz to (2, 3>
a powinno być (2, 4>
1 gru 16:10
dziedzina: tamte wszystkie zrobiłem oprócz tego 6
1 gru 17:01