Równania
raki: (x4−1)(x2−3x1−1)=0
Jak to obliczyć ?
30 lis 22:33
Przemysław: Jeden lub drugi nawias się zeruje.
przyrównaj do zera. A potem suma tych przedziałów kóre wyjdą
30 lis 22:36
5-latek: A czemu przedzialy przecież to jest równanie
30 lis 22:37
Przemysław: Tak, jasne, mój błąd. No suma tych zbiorów x−ów, które spełniają równania.
30 lis 22:38
Przemysław: "...które spełniają choć jedno z równań"
30 lis 22:39
raki: czyli jak to zrobić ?

Proszę krok po kroku
30 lis 22:42
5-latek: x2−3x−1=0 (to bez jaj
natomiast x4−1 = (x2)2−12= (x2+1)(x2−1)= (x2+1)(x+1)(x−1) −teraz każdy czynnik
przyrownaj do zera czyli x2+1=0 lub x+1=0 lub x−1=0
30 lis 22:47
5-latek: wzor a2−b2= (a+b)(a−b)
30 lis 22:47